siapakah guru?

mereka yang mampu merubah fikiran orang lain tanpa perlu paksaan.

Friday, September 4, 2009

edisi kurang pahala ramadhan #1

mood : agak terbakar jiwa

semalam dapat call dari seorang yang ingin digelar otai pancing ( azri kata, orang yang layan air masin memang gong sket, gong pada istilah terengganu adalah bodoh sombong), ya kanak-kanak belum akil baligh itu memang bodoh sombong. BUKTI??? dia poyo+kerek+perasan bagus+taknak kalah+berlagak= GONG aka BODOH SOMBONG TAHAP ORANG PIJAK KEPALA BINATANG SAMBIL BERTAKBIR!!!

OK, berbalik kepada orang yang bodoh sombong ini, nama dia agak mahmud june (bukan nama sebenar), dia tetiba call semalam and tanya soalan yang bukan-bukan pasal arena pemancingan ni. kononnya beliau ni nak test kalau-kalau aku ni memang terer bab-bab mancing. Lu pehal beb? ayat xleh blah plak kan, ni antara sms yang dikirim oleh beliau :

  • i masuk hutan and then cari lubuk, BEST!! ikan sume 1kg n above, nanti i tunjuk gambar kat u...n for the sea, kadang2 i lepak jeti port klang, klau ada rmai crew ktorang gi tgh laut. last week sewa boat g tgh laut.....
  • kitorang search for lubuk yg org tak penah pegi, sumtimes sesat dlm hutan, heheh, toman pun penah dapat kat bukit cherakah...ur crew berape orang??? blabla...boleh blah
  • i m from kedah, Langkawi is my playground, so i prefer air masin, bigger fish better fight...
see? what the steamboat yang dia nk kerek2? pastu nak kerek lak ngn pempuan lemah lembut macam aku ni...lu pehal? dah xder jantan lain ko nak kerek???

aku cam biasa la, adat org bijak pandai, semakin tunduk semakin berisi(peribahasa ape ek). aku diam je smbil cakap " owh, i xder la smpai camtu skali , memang minat mancing, tp bakat xderla besar sangat"...padahal dalam hati nak je ckap, " Wak lu, stakat 1kg tu aku xpandang la wei, crew aku paling kecik pun 3kg, amacam kelu lidah??? sepanjang aku lepak2 ngn pemancing2, xpernah lak aku dengar ada toman kat bukit cherakah shah alam?? bigger fish better size??? lu pkai joran pe??? aku ada dua mesin abu, ko ada berapa???

yang aku pantang skali, aku tnya, ada forum ke x? boleh dia ckap, "i x minat amek gmbar ni, dah terlalu bnyak ikan yang i dapat". tak boleh blah mamat hensem ni kan????

bila aku ckap aku pnah join grup ujang (si kartunis tu), dia boleh pulak ckap" i dah ada grup i sendri!"

kerek syialll.....gua xkesah la lu pndai mancing ke x??? ok set, after raya kita menduga di pulau ketam bersama2 okeh???
ada beran???
crew yang bakal menyaport aku ialah : azri, gope, kawan gope1, kawan gope2 dan roy berserta juwe.

gua dah terbakar, xsabar nak balik kampung pastu minta ilmu ngn en zaki siap2, pegi bomoh joran pastu get ready nak mancing.....takpe2, aku pun nak tgk jugak aku nyer kehebatan kat arena air masin ni camner...nak jugak kerek cam saltwater people.....

u, better watch n shut up okeh????

5 comments:

zaim said...

Amboi, emosionalnya. Btw, budak tu mancing kat port klang sebelah mana? Port Klang tu ikan dah pupus dah. Klau ada pun ikan terencat akal je dek sisa tosik byk sgt. hehe. Ko ajak ler dia mancing kat Kenyir nana. Tanya dia beran ke tak tangkap ikan ape eh yg tgh famous, ikan naga ke apa. :D

p/s aku rasa dah trend kut, laki klau sembang ngn gurl mesti tak pernah jatuh. Nk menang je. Haish.

z a w a n i b a d r i said...

aiyookk~
kinah da marah :p
gile laa brader tue ckp cle blahh...
buktikan kinah perempuan juga mampu!

qieynah said...

zaim: itula, xleh bla ayat dia, aku gitau yg kat area port klang mana ada ikan besar, dia kata aku xpndai mancing plak. dia kata "u pkai umpan umpun2, mmg xnaik ikan, i pakai udang segar"..hek eleh, cam celak...a...aku nak ajak jgak dia menduga ke tasik kenyir...tgk sket dia leh layan air tawar ke tak... btw, ikan kat kenyir tu ikan arapaima gigas, yang kerajaan ofer rm10k kan??

to wani : marahla jgak...btw dia senior kita, tp repeat masuk batch kita, nama dia tu ha dah tertulis, wani kenal ke??? hari ni jgak nak balik puchong tnya pakcik n abah betul ke kat port klang ada ikan besar...

zaim said...

haha. Dulu2 memang ada. Expecially kat area Pulau Indah. Aku pernah mancing kat Angler Resort ngn Jeti Patah. Angler resort kena Rm5 per joran, klau Jeti patah free je. Dulu ramai dapat ikan besar. Tapi skrang ko pakai la umpan anak gajah pun, hampeh. Klau nak rasa ikan belukang takpun anak gelama bagi makan kat anak kucing boleh ler. :D

qieynah said...

lor, aku dah tnye pak cik aku, dia kata "gila buang masa pegi port klang mancing!!" ...bodow la sesape yang mdakwa port klang tu ada bnyak ikan....dia faham ke ikan tu ape??