siapakah guru?

mereka yang mampu merubah fikiran orang lain tanpa perlu paksaan.

Wednesday, August 19, 2009

kalu tak dapat jadi hero pun tak ape!!!

ingat tak masa kecik-kecik, masa tadika muda trang tang tang? ingat tak cikgu mesti tanya "nana, awak nak jadi apa bila besar?" aku konpem jawab "saya nak jadi pilot, cikgu tahu tak umi kata pilot untuk orang pandai-pandai je, kalau tak pandai nanti kena jadi tukang sapu sampah". sunggoh innocent tatkala menjawab soalan cikgu. Nama cikgu tadika dulu ialah YM Tengku Zubaidah. Panggil cikgu bedah je. Dah tua dia sekarang.

Masa kecik-kecik selalu pikir yang pilot la control the plane atau jet, sebab tu boleh serang raksasa atau dinosour. memang teringin nak jadi hero.

15 tahun kemudian.....

ada aku kesah kalu malaysia kena serang ngan raksasa? kalau aku kesah pun, apa je aku boleh buat? setakat jadi student tesl, tak banyak sumbangan aku dalam masyarakat, jadi bahan kutukan adalah. Student tesl selalu dikaitkan dengan salah laku, spoil brat dan mengada-ngada. hurm....betul ke tak, Wallahualam..

tadi aku tertidur, langsung bermimpi bahawa aku adalah penyebar virus, lebih kurang H1n1 jgak la sebab ia boleh mengakibatkan kematian. Namun virus ini lebih suci sebab ia hanya menyerang mereka yang mempunyai hati yang busuk dan jahat seperti Prof Klon. Eh, cakap pasal prof klon, tadi acad datang kelas pakai mask, then match it with alternative glasses, memang sebijik Prof Klon, tapi versi tanned.

Lepas aku terjaga dari tidur, aku pon apply critical thinking skill aku, sebenarnya menyebar virus sebegini lebih hebat daripada menjadi hero. prevention better than cure. tak payah dah kerajaan nak perabih duit gaji polis yang belum tentu lagi nak setia pada negara.

apa aku merapu? lu pikir la sendiri....bluekkkk

7 comments:

p.a.n.a ★ ちゃん said...

haha..prof clon versi tanned..
ape la

qieynah said...

sumpah, mcm prof clon, ko tnye la student mr kiran yang lain, ko tnye chip ke, mojake.tak pun ko imagine la sndiri dressing acad tu

alang said...

Quote: Student tesl selalu dikaitkan dengan salah laku, spoil brat dan mengada-ngada...

Aku rasa aku sokong statement nie. hahaha

qieynah said...

jiwa keji dan hari busuk disertakan minda yang streotaip memang begitu zaim....aku faham kenapa ko pikir gitu...ko jgn terasa lak!!! ahakz

Anonymous said...

tesl students busuk sbb ngko ah
mulut longkang
tak sedar diri muka macam kartun SHREK!

p.a.n.a ★ ちゃん said...

haha..tetibe ade bdk tak baligh serang ko kat sini kina..

kina, strictkan sket ko pny komen moderation..
takdela nant objek-yg-dayus-tak berani-letak-name-sendri mencemarkan blog ko ngn kata2 horny nye..

qieynah said...

xpe2, pana! at least aku tau dia ni seorang yang loser dan tidak mau dikenali. kalau betul dia tak suke aku, apesal xberterus terang secara berdepan?