siapakah guru?

mereka yang mampu merubah fikiran orang lain tanpa perlu paksaan.

Thursday, October 15, 2009

kemahiran bercakap dan lenggok bahasa lambang keperibadian insan

well, juz nak share the story, smalam chat ngan my buddy from Brunei, actually he is taking diplomat study kat UBD( universiti brunei darussalam). So, dia ada study subjek macam oral comm, soft skills and whatsoever la kan, kononnnya untuk berinteraksi in term of proper manner and intelligence. nak jadi Yang Berhormat contohnya, kena la tau bahasa -bahasa para YB kan? Bahasa datuk-datuk. Samalah jugak kalu jual goreng pisang kat pekan Bukit Payung, tak kan nak jual kat orang kampung, tapi greet customer "yes, sir, how can i help you? this goreng pisang is 5 piece per one ringgit!", gila lah nak kena plangkong ngn tok penghulu aku yang tak berapa nak pandai cakap omputih kan? kan? kan? dan kan lagi.... so, perbezaan cara berbahasa inilah yang kita panggil 'jargon' (by all means, jargon is special words and phrases used by particular groups or people, especially in their words)...nah, itu je yang aku nak bgitau....tentang peranan bahasa yang amat penting dalam penyampaian maklumat....ada faham??? kalu ko orang bahasa, dan tak paham apa itu jargon, memang aku sekeh....

berbalik kepada kawan Brunei tersebut, dia kasilah satu video yang dia orang belajar, sebab orang belajar dari kesilapan, maka video ni adalah contoh yang bagus untuk cari kesilapan...

so, byk tak faul....aku jugak xpaham, kenapa mesti video ni? x menyentuh sensitiviti politik ke?
kawan aku yang duk Brunei itu ckap...kontroversi yang kita cari, baru menarik perhatian, terutama bila objektifnya nak belajar....


ps:/selain dari penggunaan bahasa, banyak jugak faul yang aku nmpak. korang nampak x???
perh, xder orang lain ke yang lebih layak jadi menteri penerangan??? macam kena pegi kursus komunikasi je...

7 comments:

p.a.n.a ★ ใกใ‚ƒใ‚“ said...

hmmm...satu pe pon ak tak phm..

tp ak paham ape itu jargon


verify word fo today is dyinglos..
'ingin mati agaknye'

wann said...

aku juga sgt2 post ko yg ni..haha

pnjam nk letak kt blog aku..heh~

^^

p/s : x boleh blah ble die nk slhkn aljazeera..haha syabas~

qieynah said...

pana: dia dah nak mati agaknya. org tnya lain, dia jawab lain, siap marah2...

pooh: silakan, tp kredit harus diberikan tau...baik salahkan aljazeera drpd salahkan diri dan parti sendiri, xgitu???

anis yew said...

embarrassing!
that's what i thought when i was watching this vid. x lagi ka org lagi layak dr dia ni?
malu plak aku.

qieynah said...

anis yew: tau xper, kalu ikut format jawapan : point=salah
bahasa: tunggang langgang
kemahiran berbahasa: sangat rendah
konklusi: tiada
so, mcm mana nak kasi markah??

Aziz said...

One word:

Embarrassing.

qieynah said...

two words:
fucking embarrassing