siapakah guru?

mereka yang mampu merubah fikiran orang lain tanpa perlu paksaan.

Saturday, December 20, 2008

...sime darby and ijn...

salam.....
dah lama xupdate blog....

td dinda terbaca bh-online bout privatization of ijn by sime darby....
ntah kenapa hati bagai tertarik2 nk komen pasal ni.....

based on sime darby,

"kami nk fokus pada kebajikan, kerana sime darby sudah kukuh dipersada bursa....", lebih kurang begitula niat tulus, murni suci dan ikhlas kedengaran dari pihak orang kaya ini......

warga politik....kus....

"sekarang sudah tiba masanya IJN diswastakan demi memastikan kesinambungan perkhidmatan kesihatan dapat diperbaiki mutunya....ia mungkin menjadi satu platform kepada negara supaya kesihatan rakyat Malaysia dibela dengan sewajarnya.......

and, now....kata hati kecil dinda.....

1."IJN diswastakan....under Sime Darby....hurmmmm....betul ke Sime Darby nak beramal jariah?"
(smbil menggaru kepala yg x gatal)

2. "hurm, maybe kerajaan dah xnk tanggung kos perubatan, maklumlah, harga minyak dah turun...subsidi kerajaan mesti banyak yg terbeban......", alahai......(ada hikmah kalu minyak naik)

3. "abes, nti kos rawatan sakit jantung, naik x? konpem naik punye la, nama pon swasta..ape kelas kalu murah...(kalau saya xder duit, maknanya xdpt treatment la?)

4. " apa jaminan Sime Darby terhadap rakyat jika IJN diswastakan?" (jwp strereotype yg dijangkakan oleh minda saya : kita akan pastikan semua peralatan dan tenaga pakar dapat diberi khidmat dgn cemerlangnya demi memastikan kesihatan rakyat terjamin. kami banyak duit, kita akan beli teknologi tercanggih untuk rakyat.....sume untuk rakyat...sime darby untuk rakyat...yeahhhhh

tibe2, mulot jahat dinda mengatasi minda dinda yg agak rasional ini....

"kalu ye pon nk berkhidmat, kalu ye pon awak tu kaye...asal xbuat IJN sndiri je? biarlah IJN yg skrang ni berjalan seperti biasa.....awak buatlah institut jantung sendiri....bagi free kat staff sime darby yang memang dah kaya raya itu....."

oooppppssss, mulot dinda memang xde akal untuk berasional....jadi maafkan dinda ye


ps: dinda pon xmengerti kenapa dinda harus emo dgn tajuk berita itu......still looking for the rasional reasons.....

2 comments:

Ms. Sleepyhead said...

nak wat treatment utk sakit jantung harga swasta mesti konpem bg overdose heart attack~uhuuu

qieynah said...

saje je tuh, political smokescreen...nak buat duet lebeyh..
wes, sepupu bapak aku ceo sime darby la...jgnla beliau baca blog aku neyh..xpasal2 kena buang family